Isnin, 10 Disember 2012

Golongan Yg Solatnye Tdk Diterima ALLAH


Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya.” (Tabyinul Mahaarim)
Rasulullah S.A.W telah bersabda bahwa : “10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :
1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.
2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.
3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.
4. Orang lelaki yang melarikan diri.
5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).
6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.
7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.
8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.
9. Orang-orang yang suka makan ‘riba’.
Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : “Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah.”
Hassan r.a berkata : “Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk.”



Ahad, 9 Disember 2012

Kesayangan Acu




Hari selase baru2 ni saye adelah bercuti ganti sebab keje hari ahad,kebetulan plak nurin &haikal x der org jage sebab baby sitter dieorg cuti,jadi saye pun dengan bermurah hatinye menawarkan diri menjaga budak berdue tuh...pagi2 kak mama mereka hantar budak berdue ni kerumah saye,dlm pkl 10lebih siap2 mandi n kemas rumah kiteorg g breakfast kat makbul,haikal teringin nak mkn roti canai,nurin plak mcm biaselah telor separuh masuk tapi tak habispun acunye lah yg kene habiskan  ,saye pulak mcm biaselah capati
Nurin & haikal
 Lepas mkn semue terus gerak ke spaceU8..dieorg nak tgk wayang,tapi mlgnye wayang start pkl 12lebih ade satu jam lebih lagi nak tgu...so jln2 dulu lah kat space U8 tu,tapi bosan lah plak kan maklumlah space U8 tu kan baru byk kedai x buka lagi,pastu nurin plak ternampak EZ party tuh....tergedik2 lah die nak main kan nasib baiklah sekali masuk rm5 jer jadi sementara nak tgu wayang tuh mainlah dieorg kat EZ party tuh...


x der org sangat pun tapi time ni dieorg dah penat dah
siap ade gelongsor sekali
Lepas dah main semue tuh teruslah kiteorg g tgk wayang hehehe ok lah tgk cerite Wreck it ralph tuh,cerite kanak2..tapi saye susah nak explain pasal cerite tu sebab saye adelah lagi byk tido dari tgk movie itu hahhaha
best lah jugak cerite ni walaupun saye lagi byk tido hahaha

Lepas dah layan movie dah pkl 3 lebih pastu budak2 tu mintak nak mkn mcd plak so teruslah ke mcd sek 2,lame jugak lepak kat situ sambil mkn sambil dieorg main kat playground tuh sambil saye membace si ILUS saye hahahha.....dan saye jugak ade lah sudah berjaye mkn prosperity burger yg sedap itu......
Mc d lalallaa
Lepas dah siap mkn Mc d,saye terus hantar budak2 tu ke office mama dieorg sebab saye pun dah penat hahhaha.....Tapi best lah jugak layan budak ber2 ni walaupun dieorg nakal dan x nak dengar ckp acu dieorg ni.......

Sabtu, 8 Disember 2012

Ayu telah tinggalkan saye


Alahai lamenye x bersiaran kan,nak kate bz x bz pun,nak kate byk keje x byk keje pun,tapi ntahlah kan ....saye tgh bersedih hati ditinggalkan ayu officemate merangkap housematemerangkap bff   saye ,semue sedia maklumkan bff saye cume dueorg jer niza & mira yang berade nun jauh di selatan tanah air itu.Sebenarnye ayu ni pun baru setahun lebih je keje kat honda ni,die resign sebab nak balik kpg ikut suami die,suami die bukak kedai mkn kat terengganu...Saye adalah susah nak ber bff ni yer tapi alhamdulillah dengan ayu ni saye boleh berkawan mungkin sebab perangai same kot,tapi dulu mase mule2 masuk keje x der lah berape baik sangat kan dah lame2 baru lah baik giler,Happy lah mase berbff berdue dulu kan,lepak kat mamak,nak keluar pun ber2,dan sekarang semue dah kene buat sendiri semule alahai sedih rasenye sobsobsob.Ayu adelah org yg sangat ok,if ade ape2 yg die x suke die akan terus ckp x suke,jadi senanglah kan x derlah nak ckp2belakang pelbagai,die juge adalah kaki jalan,ajak ke giant nak,ke jaya jusco nak dan kalau ajak ke mamak lagi lah die nak...hahhhaaha...tapi kami masih jugak ade bende yg x same kan,saye adalah pemakan pedas yg berjaye manakala ayu tidak mkn pedas langsung ok,ayu suke tgk movie cerite org puteh kalau cerite melayu plak die suke cerite lawak,manakala saye pulak gamarkan cerite melayu yg sedih2 itu,saye suke bace novel melayu tapi ayu x suke langsung bace novel...penilaian kami berdue mengenai tahap kehenseman org jugak adalah tidak same ok ayu suke lelaki2 jambu tapi saye x suke hehhehee...ayu adela giler korea ok big bang semue tu semue die tahu hahahaha tapi saye dan ayu adelah suke sgt berkaroke....untuk ayu semoga kau baik2 saje diterengganu itu bersame suamimu yg tersayang,semoga kau berjaye dunia& akhirat dan semoga kau juga mendapat cahaye mata yg comel2 belaka....mari kite menatap potret2 ayu yg telah die tandakan sebagai kenangan saye dan die....
ayu dan peacenye
Saye dan Ayu
Kalau Ayu membace blog ini...saye nak ucapkan terime kasih sebab sudi menjadi bff saye walau cume sekejap....sobsobsob

Sabtu, 17 November 2012

Mane satu yang comel...


Wah tajuk sungguh lah x tahan kan hahhaa...sekarang saye ade satu masalah tau tapi x der lah besar sangat...mcm ni ceritenye saye adelah x tahu nak pakai tudung mcm mane....saye lebih selesa pakai tudung syria yg sarung jer tukan,dulu saye pakai yg ade awning tapi ramai yg cakap muke saye yg dah sedie x cantik ni akan lebih x cantik pakai tudung yg ade awning tuh...jadi saye pun tukar plak pakai tudung syria pastu ramai plak org tegur muke saye jadi gemuk walaupun saye tahu saye memang gemuk hahahhaa.... pastu tetibe trend tudung bawal dtg balik jadi saye pun pakailah tudung bawal balik,tapi korang pun tahu kan tudung bawal mcm mane...selalu x jadi jer dan saye adelah selalu mengamuk di pagi hari sebab tudung x jadi hahhaa....kalau nak dipikirkan selesa memang tudung syria lah paling selesa kan sarung jer dah settle....ni saye ade letak gambar saye bertudung syiria dan bertudung bawal....pilihlah yang mane korang rase sesuai yer hehehhee
tgk muke saye yg memang dah gemok jadi makin gemok kan
disini nampak muke saye sedikit kecik kan
Jadi yang mane satu pilihan korang hahhahaha......
                                                                       

Selasa, 6 November 2012

Abg kasim & Combi sobsobsob


Oh oh oh oh sungguh sedih rasenye bile sang pujaan hati yg diminati secara gila2an telah pun selamat menjadi suami org pada hari sabtu 3 nov lepas.Berite beliau hendak menikah itu telah didengari 2 minggu lepas dan akhirnye detik masenye telah tibe hehhee....bersemangat saye mengintai blog2 hiburan roti kaya & beautifulnara  supaya tidak terlepas peluang menyaksikan pernikahan sang pujaan hati itu.Oh majlis pernikahannya adalah sangat simple,tak tersangke diri ini sang pujaan hati itu rupenye mahukan pernikahan yang sesimple itu,oh indahnye pernikahan ditepi tasik mujur tidak hujan pagi itu yer  ,byk gambar yang telah saye jumpe dengan jayanya...dan malamnye di astro 104 saye juga sedaya upaya sembunyi senyum didepan tv bersame kakak tersayang untuk mengikuti secara live pernikahan sang pujaan hati itu,Oh panggilan manje beliau bersame sang isteri beliau adelah abg kasim & combi...sangat cool disitu bukan.Dan saye hari ini masih lagi mencari2 gambar2 pernikahan beliau dan byk lah juga gambar2 romantik pernikahan beliau yg telah saye jumpe....Saye harap pernikahan abg kasim dan combi ini akan kekal hingga ke syurga..sekarang saye jugak telah menjadi peminat Puan Combi itu hahaha.Puan Combi itu adalah sangat cantik ok...terserlah lah kepempuanan melayu terakhirnye disaat die mengenakan persalinan pernikahannya itu...Persalinan pernikahan mereka juga adalah simple sungguh...Alhamdulillah tidak byk yang dibazirkan untuk pernikahan mereka itu.Saye berharap abg kasim dpt menjadi suami yang soleh dan dapat membimbing Combi menjadi isteri yang solehah.Dengar cerite mereka juga akan ke mekah untuk menunaikan umrah.saye berharap perjalanan mereka akan dipermudahkan ALLAH swt.Marilah kite sembunyi senyum melayan gambar2 pernikahan mereka itu...x boleh senyum lebar2 nanti org ingat kite giler pule yer...heheheh
abg kasim baru lepas solat
ketika akad nikah
Ohhh Puan Combi
lalalala romantik sungguh
tlg sembunyi senyum yer
awwww
sweet sungguh kan
Puas hati x tgk gambar pernikahan itu...dan ini satu pic yang saye rase paling gojes hehehee

oh yeah gambar geli telinge ....



Nota Kaki:semoga abg kasim bergembira dengan Puan Combi,tentang diri ini jangan lah kau risau pandailah aku membawe hati yg duke ini sobsobsob

Rabu, 24 Oktober 2012

20 Petua murah rezeki


Amalan-amalan ini menjadi sebab Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya. Berdasarkan konsep rezeki yang telah diperkatakan, Allah memberi jalan buat setiap hamba-Nya untuk memperolehi rezeki dalam pelbagai bentuk yang boleh menjadi punca kebaikan dunia dan akhirat. Di antaranya:

1. Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu. (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)

2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah , yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.: “Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas r.a.)

3. Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w.: “dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4. Sentiasa ingat Allah
Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang.Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani,al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.: “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6. Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.: “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7. Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.: “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8. Banyak berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10. Berpagi-pagi
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.

11 . Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda: “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12. Melazimi kekal berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah . Baginda s.a.w. bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13. Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad- Daruquthni dari Anas r.a.)

14. Melazimi solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah

15. Melazimi solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16. Bersyukur kepada Allah
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7). Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17. Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjernihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki. Salah satu nama Allah , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya `Alim.” Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18. Berdoa
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19. Berikhtiar sehabisnya
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim). Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.

20. Bertawakal
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah , nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (At-Thalaq: 3) Nabi s.a.w. bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at- Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Kesemua yang disebut di atas adalah amalan-amalan yang membawa kepada takwa. Dengan takwa, Allah akan beri “jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas di hatinya.” (At-Talaq: 2-3) Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata yang sebenarnya, kuncinya adalah buat amalan-amalan takwa. Amalan-amalan ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah , lalu Allah limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.

Selasa, 23 Oktober 2012

Lauk idaman hati


Tajuk adalah sangat x blh blah kan....semalam saye adelah berpuase ganti & tetibe mcm teringin giler nak mkn ikan masak singgang letak cili api byk2 n masam2 heaven sungguh kan  lantas balik dari keje semalam terus pg kedai beli ikan n sayur untuk di jadikan juadah berbuke puase nanti.saye nak gune ikan tongkol tapi ikan tongkol kat kedai tu adelah sangat besar ok,padahalnye nak mkn sorang je kot...jadi saye pun membeli ikan sardin .....marilah kite melihat hasil masakan saye yg x seberape semalam....
ikan masak singgang pujaan hati
sayur bayam yg x berape nak jadi
menu berbuke puase semalam
Poyo sangat saye kan....masak singgang n sayur bayam pun nak update blog kan .


Nota kaki:Saye dah bole kawin dah ni kan ....

Selasa, 16 Oktober 2012

SIAPAKAH DIA YANG SEDANG KU TUNGGU SAAT INI,,

Siapakah dia? ..
Yang bakal menjemputku menjadi surihatinya...
Yang bakal mengucup dahiku saat selesai akad perjanjian sehidup semati…
Yang bakal menjadi pemimpinku selepas terbinanya masjid nan teguh…
Yang bakal mendidikku menjadi hambaNya yang solehah…
Yang bakal menjadi imam ku ketika solat bersama…
Yang bakal sentiasa di sisi di masa suka dan duka ku menempuh kehidupan…
Yang bakal membuat diriku menjadi insan yang paling istimewa dalam hidupnya…
Yang bakal membawaku ke arah kehidupan yang penuh bermakna, tanpa sia-sia…
Yang bakal bersama ku untuk membina kehidupan sekeluarga yang bahagia…
Yang bakal menegur ku apabila aku khilaf dan alpa dengan keindahan dunia…
Yang bakal mengingatkan tentang keindahan syurga dan mengajakku gapai bersama…
Yang bakal bersabar dengan kerenah ku yang pelbagai, dan menerimaku seadaanya…
Yang bakal mencintai ku tanpa syarat, dan penuh keikhlasan…
Yang bakal memberi dorongan untuk ku menggapai impian…
Yang bakal aku layan bagaikan raja dan penuh keistimewaan…
Yang bakal ku beri kasih sayang tanpa berbelah bahagi…
Yang bakal menjadi abi kepada anak-anak ku yang bakal lahir…
Yang bakal bersama ku melalui kehidupan pada usia yang semakin lanjut…
Yang bakal memimpin tanganku tika berjalan walau rambut sudah beruban… =)

Bilakah si dia yang aku tunggu ini akan tiba…

Ya Allah…
Kau satukanlah aku dan si dia dengan segera kerana aku sudah mula rindukannya…
Sesungguhnya aku perlukan seseorang untuk memimpinku ke jalan yang penuh keredhaan…
Dan betapa aku mengharapkan kehadiran si dia supaya aku dapat menghentikan penantianku yang sekian lama…
Dan ku harap si dia yang telah Kau tetapkan untukku dapat membantuku untuk berhenti berharap dan melupakan seseorang yang bukan untukku…

Aamiin Allahuma Aamiin......








Nota Kaki:Untuk Sang Lelaki itu bace...sobsobsob



Sabtu, 13 Oktober 2012

OMG die komen saye !!!!!!

Cerite ni jadi minggu lepas...
Pelakon 1:Cik Tuan Blog
Pelakon 2:Bdk Kedai Spare Part
Pelakon 3:Fariz (office mate saye)
Lokasi:Office saye ler

Mase tgh sibuk2 buat keje ...pastu tetibe ade BKSP dtg hantar brg...so saye pun mcm biase lah ambil brg n buat payment kan last2 si die sound saye begini:

BKSP:Kak sudah dkt hampir sepuloh tahun kite jumpe saye x pernah tgk pun akak senyum...muke akak
           memang masam je ke
CTB :Mak oi mamat ni sound aku selambe je kan(sambil saye mendengar fariz yg duk tahan gelak)

Adakah...rase nak gelak,nak marah dan nak sedih semue pun ade...mamat tu tipu ok saye baru keje kat sini 8 thn bkn 10thn...Kesian saye ...btlke saye kurang senyum ek...hehhehee rasenye saye senyum je selalu...hehehehe.....Mungkin btl kot sebab ramai jugak org selalu tegur2 saye ckp saye kurang mesra lah,kurang senyum lah ,garanglah dll....Ye kot saye kan emosi je memanjang hahaha....

Nah ambik ni x ckp senyum lagikah diri ku ini



tgk2 saye SENYUM kan!!!!!!!!!

Sabtu, 6 Oktober 2012

I Love You Stupid!!!!!!!!!!!


Aku memang kaki novel dari dulu lagi,biase kalau  beli aku pinjam dari kwn2 or kakak aku..Novel yg aku nak kongsi ni karya Melur Jelita,tajuknye I love you stupid,mule2 tgk novel ni aku dah tahu dah mesti best punye sebab novel Awak suka saya tak,novel melur jelita yg aku bace dulu sangat lah bestnye…cerite Hilman Yong N Intan Zulaika adalah sangat best ok...Aku suke Melur Jelita ni sebab dlm novel die byk diselitkan tentang kasih sayang , keagamaan dan aku rase MJ ni jugak berdakwah melalui karya die…ILUS ni cerite pasal Iris yg anak org kaye sangat  divas lah terkenal dgn sikap ingin menangnye,berlagak dan sentiase memandang rendah pade kemampuan org lain berjumpe pulak dengan Ebrahim @ Firman yang aku kire lelaki yg akan menjadi dambaan semue pembace novel hehehe…..Firman ni memang ni adalah sangat baik tetapi bermulut pedas tapi die bernafsu ok,die selalu ckp die berperang dengan nafsu dan iman die ketika berdue dengan iris…hehehehe…Aku paling tersentuh dengan cerite pengalaman Iris yg berada di kemboja…kesian sangat aku rase MJ memang pandai membawe kite semue kpd pengalaman Iris itu…aku rase mcm dekat sgt dgn kemboja  boleh bayangkan pokok teratai,mandi kat sungai,naik kereta lembu,rumah anak2 bidadari,ribut taufan,Mai tuan dan Fatiamah dan paling terkesan sekali adalah sudah tentu kisah Ahmad sekeluarga.Series aku adalah sangat bangga dgn MJ kerana berjaya mengarang novel ini dengan sangat jayanya…Aku rasa MJ jugak berdakwah melalui novel ini sebab byk jugak yg aku belajar dari ILUS ini …ape yg kite amalkan didlm bangsa melayu tetapi tidak ade nasnye didlm Al-Quran ..semuenye bagus utk kite tahu….aku rase x rugi rm39 untuk memeluk ILUS ini hahaha…
tgklah Firman dan Iris yg sepadan itu  ini saye curi dr FB MJ hahaha
Nota Kaki:Marilah kite bersame2 pg ke bookstore berhampiran untuk memeluk si ILUS ini hahahha

Jumaat, 5 Oktober 2012

Tiada Jodoh Bukan Kehendak Kita




Tiada Jodoh Bukan Kehendak Kita

Bacalah nasihat Mok Wan ni. Renungkanlah Sedalam-dalamnya. Tiada jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat.
Usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa² kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa² lewat solat. Allah mendengar. Wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki yang jahat.
Biar lambat jodoh asalkan mendapat ‘Right Person’ dan biar seorang diri daripada menjadi mangsa lelaki/perempuan yang tidak beriman kemudian nanti. Memang kita mudah tersilap mentafsir kehidupan ini. Kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalau mendapat ini. Hakikatnya, apabila kita benar² mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga datang bersama masalah.
Kita selalu melihat orang memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kita, bahagianya org itu. Hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kita ditimpa pelbagai kerenah. Tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah (walaupun sebenarnya tak mewah) terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. Orang lain membeli dengan harga biasa, dia terpaksa membayar berlipat ganda.
Ketika anda terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh di hadapan. Anda pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal si penunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tengah² bandar raya.
Bukan semua yang anda sangka membahagiakan itu benar² membahagiakan. Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya. Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat disamping membina sahsiah dan sebagainya, tapi ia menjadi sebaliknya bila ramai orang yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.
Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alam berumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila anda gagal melaksanakannya, anda membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?
Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing² padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yang sanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?
Jika tidak sanggup untuk bergelar suami atau isteri tidak usah berkahwin dulu.
Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah, belajarlah dulu.
Jika rasa² belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak², carilah dulu kesabaran itu.
Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.
Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar² mengerti tuntutannya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus² bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan – bagi yang mengetahui rahsia²nya. Berkahwinlah anda demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan.
Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong²nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. “
Seorang teman pernah berpesan..
“Kadang² Allah sembunyikan matahari..
Dia datangkan petir dan kilat..
kita menangis dan tertanya-tanya,
kemana hilangnya sinar..
Rupa²nya.. Allah nak hadiahkan kita pelangi..” ”
“Cinta yang disemadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali.
Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan dikecapi.
Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada..
Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit didada…”
Semoga mendapat jodoh yang diidamkan dan dirahmati Allah, amin…


Jumaat, 14 September 2012

LaMe x uPdAtE KaN....


Haih lah lame sungguh  update kan...alkisahnye Cik Lappy saye rosak lah seminggu sblm raye hari tuh..screen tetibe jer kosong....jadinye dah kene hantar repair nasiblah under warranty lagi ..tapi x tau lah berape bulan lagi boleh siap..jadinye susah sikit lah nak bersiaran kan...almaklumlah nak bersiaran kat office ni kene curi2 mase lah kan susah jugak kene tgu semue x der baru saye boleh update Cik blog ini hahhaha...
Sempena di hujung2 syawal ni marilah kite bercerite kisah syawal yang telah lame basi itu yer ....syawal thn ini biase2 saje same mcm syawal yg sblm2nya..syawal ke2 tanpa ayah tersayang...Thn ni kak,kaknah,kaksah,abgg,hafiz n aku raye kat kpg saye kan blm kawin jadi nak beraye kat mane lagi kan  ..thn ni paksu adik arwah ayah  pun balik raye kat rumah saye...jadi memang sangat meriah lah kan....tapi tetap  same lah kan mase ayah saye ade dulu....Raye thn ni mcm biase jer makanan memang sangat byk lah kan ...tambah2 lagi maksu saye memang pandai masak jadi bertamlah menu kami pade thn ni ...hehehhe....Gambar lauk memang  der lah kan heheheh saye sibuk jadi  sempat nak ambik byk gambar kite layan gambar yg ade je lah yer.....
gambar tuan tanah bersame emak tercinta

kaksah n the gang
kak n the gang...tgk muke haikal die menangis sebab kene pakai jubah  
kaknah n family
mak n abg g & hafiz
mak n anak bujang & anak dare die...
anak2 paksu...ngan nurin
hehehe black pun ade baju raye tau
Kesimpulannye raye thn ini adelah biase2 saje.....dengan harapan raye thn hadapan saye akan menjadi isteri org hehhehe tetibe je kan......                                       

Rabu, 8 Ogos 2012

Pergi jalan sorang2

Si A:Cik Tuan punye Blog
Si B:Officemate Cik tuan punye blog
Lokasi:Kat office lah

Kejadian adelah berlaku ptg semalam

Si A:Ana kt dah beli dah baju raye dan tudung yg kt nak beli hari tuh
Si B:Oh ye ke kt g beli kat mane dengan siape
Si A:Kt g beli kat pasar tani ahad hari tuh g sorang2 je lah semue dah settle tinggal nak beli kasut je lagi ingat
        nak g jusco mase cuti ganti khamis ni.
Si B:Erkkkk kt nak g jusco sorang je ke....boleh ek kt g jalan sorang2 kalau ana pengsan lah ...malu dan x
       pandai sangat.....

Saye agak sedih kalau terjadinye perbualan spt ini...sebab saye ni adalah sangat kurang kwn kecuali kakak2 saye ,officemate dan housemate saye...BFF saye dah kawin dan dah ade anak dan dah pindah JB dah ikut husband die...housemate saye (merangkap officemate) yg agak baik ngan saye pun dah bertunang dan akan kawin bln9 ni kot lepas tu nanti pun die nak balik terengganu ikut suami die...jadi memang saye memang x der kawan lah kan...dan kalau nak tgu ade kawan baru saye nak pg beli brg atau nak keluar memang sampai thn depan pun saye x dpt cari brg saye lah kan.Saye masih lagi ceria dan gembira walaupun terpakse jalan pg giant,pasar tani atau mane2 je lah sorang2...saye akui kadang2 sedih jugak tgk org semue ber2 pg jalan2 tapi saye nak buat mcm mane andai ini takdirnye hidup saye,saye kene redha lah kan sobsobsob....


Luahan hati
Dari saye yg selalu jalan sorang2 mcm org gile

Ahad, 5 Ogos 2012

Salam Ramadhan

Aci lagi x kalau saye nak wish salam ramadhan kat korang ....hahahhaa dah hari yg ke 16 baru ade entry pasal ramadhan giler poyo lah sangat kan...Ramadhan kali ni adelah same jer mcm thn2 yg lepas...Ramadhan kedue tanpa ayah tersayang semoga ayah tenang disana,Nak tau ramadhan kali ni jugak saye adelah x pg bazar ramadhan hehehhe saye adelah memasak sendiri di rumah tapi masak yg simple2 je lah kan....Alhamdulillah terawih jugak ade walaupun rongak2 hehhehe...Harini saye masak spageti  goreng sedaplah untuk tekak saye sendiri

spageti goreng saye utk berbuke hari ni walaupun saye x boleh puase
Pagi tadi jugak saye pg ke pasar stadium untuk membeli keperluan raye,org adelah sangat ramai dekat 1 jam cari parking salah sendiri jugak pkl 9 baru pg kan baru jumpe...saye adelah sudah mengamuk sebab susah nak cari parking...tapi puaslah hati saye round semue lorong tgk gelagat org membeli belah...gambar adelah tidak diambil sebab saye malu hehehehe....Saye x beli byk brg pun cume cari telekong dan tudung sajer...harge pun agak murah lah kat pasar ni kan...part cari tudung adelah sangat penat sebab nak match kan warne dan org jugak sangat lah ramai kat situ kan....Alhamdulillah saye dapat membeli telekong dan tudung syria dengan jayanya....hahahhaha susah tau nak cari tudung tuh kat giant adelah sangat mahal rm35 sehelai tadi saye tanye makcik yg jual tuh die ckp tudung tu memang mahal tapi ini dei beli kain jahit sendiri sebab tu lah murah......
anak tudung syria yg ungu n pink tu rm5 yg hitam tu rm10
ini tudung nye 1 rm 15 ok lah kan
Dan ini jugak pertame kali rasenye saye membeli telekong sendiri,biasenye saye rembat telekong mak saye hehehe,saye memang dah aim telekong jenis mcm ni ...so tinggal nak cari je lah ...harge nye adelah mahal sedikit tapi ok lah sebab dah minat kan n jarang 2 jugak beli telekong kan...
ini telekong saye!!!!!!
Saye cume nak beli sepasang jer baju kurung raye ni tapi cari2 kat pasar tu x der plak yg saye berkenan,jadi saye pun singgah giant utk cari baju kurung....dan terjumpelah baju kurung pilihan hati itu hehhehe....
baju raye saye thn ini hehehehe
Settle dah keperluan raye saye thn ni...x byk pun kan yang saye inginkan hehehhe.....x sabar plak nak raye rasenye.....

                                     

Rabu, 18 Julai 2012

Ada bulu ayam dalam gulai ayam


Cerite ni jadi minggu lepas ..sebab dah x der bende nak cerite boleh je lah kan kite layan cerite minggu lepas hahhaha....minggu lepas,lepas balik  keje saye adalah lapar dan x tau nak tapau ape untk dimkn...selepas round2 ttdi jaya saye pun terasa nak mkn nasi kerabu kat satu kedai nih...agak dah lame jugak x singgah lah kan kat kedai nih.....(saye x suke sangat kedai ni sebab org yg keje kat situ memang x friendly langsung dah lah muke asyik masam jer) tapi cume ni jelah satu2 nye kedai yg petang2 ade jual nasi kerabu.....jadi saye pun tapau nasi kerabu+gulai ayam+telur masin nak tau berape harge rm7.80 ok...balik rumah terus makan sambil tgk tv dan bile dah siap mkn saye baru perhatikan gulai ayam dlm mangkuk tuh....nak tau x aper yg saye nampak...bulu ayam okeh...haih lah dah lah besar plak tuh,apalagi nak buat nasi n lauk dah mkn habis dah...sangat lah kotor kan mcm mane lah mereka basuh ayam tuh kalau dah bulu ayam sebesar tu pun mereka x nampak....saye marah btl ...korang nak tgk x bulu ayam dalam gulai ayam tuh ....

ni mase saye mule2 baru perasan
betape besarnye kan geli x korang!!!!!!!!!!!!!!
Sekian sahaje kisah bulu ayam saye pade hari ini...sumpah gua x mau singgah lagi dah restoren sri bunga kat ttdi jaya shah alam ini......

                                        

Rabu, 11 Julai 2012

Jatuh sayang pandangan pertama

Hahahhaha tajuk memang x boleh blah kan.....sekarang saye sudah jatuh sayang pada seseorang,hadoihlah susah untuk dirungkaikan...pertama kali menatap wajah si dia terus jantung ini berdegup kencang lalalala......bile tgk pandangan matanya yg redup itu hati ini jatuh tertawan,percakapan nye juga penuh berbudi bahasa dan bersopan santun....pakejnye lengkap mcm hero novel2 melayu yang sering saye bace selama ini.Hidupnye juga lengkap .....anak org berada,ada kerja yang sempurna dan kacaknye yg juga menawan hati gadis2 diluar sana....Beruntung isterinye dapat menakluki hati si jejaka idaman.....betullah kate org lelaki yg baik adalah untuk perempuan yang baik .dan yang paling penting ialah die memiliki ciri2 lelaki beriman yg menjadi impian gadis2 diluar sana....Memang saye rase si dia memang terlebih sempurna lah kan.X pernah saye angau sebegini rupa hahhaha pagi ptg siang dan mlm saye meminta tlg En Google mencari gambar2 perkahwinan beliau.....sampaikan Fb beliau pun saye sudah jumpa dgn jayanya hahahha....sampaikan majalah mingguan wanita juga saye beli tatkala terpandang wajahnye semasa ke kedai stationary ptg semalam....saye juga hampir nak gile menonton vidoe pre wedding perkahwinan beliau ...tgk die menuturkan kate2 itu aduh lah sungguh terasa kesyahduannya ....Oh sungguh saye gilakan Farid Kamil dan Lee Min Ho jugak tapi tidaklah terlalu giler spt saye gilekan sidia......Saye harap sidie bebahagia disamping isterinye yg tersayang dapat anak2 yg comel dan dilindungi ALLAH hingga ke akhirnya......X sampai hati plak saye hendak lekapkan gambarnye di ruangan ini....cukuplah wajahnye sahaja yang sering berlegar2 di hati saya .....hahahhaha.......

p/s:Ini sahajalah yg dapat saye sertakan untuk ingatan kita semue..http://www.youtube.com/watch?v=FycR-58YmKg&feature=share


Dari Saye
Peminat setia suami artis itu

Rabu, 4 Julai 2012

Jika aku bukan bahagian dari tulang rusuknya



Yaa Allah... Jika aku bukanlah bagian dari tulang rusuknya,Maka jgn biarkan ku merindukan kehadirannya,
Jangan biarkan kulabuhkan hatiku di hatinya,Kikislah pesonanya dari pelupuk mata,Luputkan dia dari ingatan,
Hapuskan dari bayangan, Agar jika bukan dia yang digariskan maka aku ikhlas dengan kenyataan...
Duhai calon pemilik tulang rusukku,Dimanapun engkau berada,Aku akan setia menantimu,Menjaga hati dan
kehormatanku,Itu semua demi dirimu dan ketundukanku kepada Rabb kita.
Duhai calon nahkoda yg kan membawa keluargaku ke syurga… Mari kita hiasi rumah kita dgn cahaya-cahaya iman…
Aku dlm diam sengaja tak menampakkn diri,agar engkau benar-benar 'menemukanku dlm cahaya sujudmu..
Aku tak banyak bicara krn aku takut ketika aku menyapa,engkau terpesona pd apa yg kuucap..
Aku menunduk malu,tak berani menatap mata binar yg engkau miliki,karna aku takut dapat memudarkan imanku..

Sedih sangat....

Isnin, 2 Julai 2012

Ohoi hoi lalalla

Ape punye tajuk lah di atas ni saye pun x tahu...blog in sudah lame di biar sepi oleh tuannye diatas faktor2 yg tuannye sendiri tidak ketahuan...Haih lah kecelaruan minda dan fikiran dilaporkan oleh Cik Tuan Tanah sekarang hahaha...Sudah2 saye tidak mahu blog ini dibiar sepi2 lagi...Jadi entry pertama di bulan julai ini hahaha bulan jun gua langsung x update blog beb... ialah mari kitr bercerite pasal si cantik irma hasmi yg dah berkahwin dengan Redza Syah beberapa hari yang lalu...Hoih lah tersangat lah cantik kan Irma hasmi tu dan suami die pun ade lah sangat kacak suami die jugak adelah iras2 FK kan hahaha...memang sepadan lah sangat kan...bace cerite cinta mereka jugak adelah sangat mengagumkan maklumlah mereka ber2 berkenalan di mekah kan dan terus ambil keputusan untuk berumah tangga...sweet lah sangat kan....Marilah kite melayan gambar yang saye rembat di blog2 hiburan tanah air kite nih...........
main tenung2 plak mereka nih kan
Gambar ini adalah sangat2 comel kan .

Sengihan bahagia lah kot ni yer

Semoga Irma Hasmie berbahagia disamping sang suaminye yang kacak itu,semoga ALLAH merahmati mereka hingga ke akhirnye dan yang pasti sang suami ini adelah 10x lebih baik dan lebih kacak dari nabil hahhaha.....Dan ade lagi satu gambar yang saye rase paling cool kan...hahaha korang semue nak tgk x ek....
Kalau saye dapat jadi bidadari dunia die pun ok jugak kan hahahahha


Oh Ustaz Don pun ade ek .......eh tetibe je kan!!!!!!



Ok Bai jangan nak perah santan sangat ek sebab Ustaz Don tu kan dah bertunang ....

Nota Kaki:X sabar nak tgu FK plak tapi Diana tu i x minat sangat lah uolllsssssss........