Isnin, 3 Mac 2014

Cikgu sha ke serawak

Lamenye x bersiaran kan alahai ini entry ke2 saye utk thn 2014.Hari ni nak cerite pasal kisah menghantar anak saudara saye yg sulong ke KLIA,Along Nurul dpt mengajar ke Serawak kasihan die pertama kali ke seberang laut hahhaha.Saye harap semuenye baik2 saje.Die dpt mengajar kat Bintulu.Dengar dari cerite die kos hidup kat sane sangatlah mahal mungkin sebab kat situ ade Petronas lah kot.Sewa rumah Rm1400 rumah teres 2 tingkat yg agak buruk jugaklah saye tgk hehehehe.Diantara gambar2 kami kat KLIA hari tuh.
Family kakak saye yg sulong dgn family kawan Along Nurul
Konon2nye nak tgk AN berlepas tapi nampak  kapal terbang nye sajer
Hajar Humaira n ayah nye jugak ikut pergi hantar 
Mase ni boleh bergelak ketawe lagi
uwaaaaaaa mase ni dah nangis dah AN nye hahahah


Untuk AN ai doakan U bahagia sajer di Serawak itu ,jgn asyik menangis jer hahahaha  pergi jalan2 sane mane tau bertemu jodoh di sana kan.....nanti carikan ai bf sekali ek hahahah.

Selasa, 7 Januari 2014

heLLo 2014...

Welcome 2014!!!!! hahahaha....entry pertama ditahun 2014 dan dgn harapan berpanjangan lah ada entry sehingga hujung tahun....betapanya kekurangan entry tahun 2013 hahahha x tau lah ape masalahnye.....saye harap blog ini akan menjadi kenangan hidup saya hahahaha.....Tapi dgn melawat blog2 lain menjadikan saya menjadi lebih bijak berfikir byk pengajaran dan pengalaman yang saye dpt sepanjang berblog walking ke blog2 lain....antara blog2 kesukaan saya ialah peej.burhan,The Kasihs,We Tell Sweet Stories,VALUES OF LIFE,Aku Di Fiji Islands,A Malay Lady, A Chinese Man = 2 Mixed-sons dan byk lagi lah tapi yg diatas ni adelah menjadi kegemaran saye....
Saye harap thn 2014 ini akan menyinari hidup saye hehehehe....memandangkan umor pun dah meningkat saye harap saye dapat menjadi insan yg bergune untuk agama,bangsa dan negara ewah hahahhaha.....nak azam tahun baru ke ekkk x yah lah kot kan sebab yg thn 2013 punye pun x lepas2 lagi hehehehe.....

Selasa, 24 Disember 2013

...........

YA ALLAH.....Lamenye saye tinggalkan blog ni....haih rase mcm kekurangan mase pun ade...hehehe. ... ataupun dah byk jugak tempat nak berkongsi gambar dan perasaan mcm fb n instagram membuatkan blog ini makin dilupekan....padahalnye kat sini lah tempat yg paling sesuai utk meluah rase hati btl x.......tahun 2013 dah nak sampai ke penghujungnya....mcm2 yg dilalui utk tahun ini sedih.kecewa.gembira.bahagia....semua bersatu dan perlu dilepaskan pergi.....dengan harapan 2014 akan menyinari hidup ini ewah.....hahaha......

Rabu, 4 Disember 2013

BaBe......



Dear You....
I need u,Please come back..I'm alone......

Regard
Gadis Kesunyian

Jumaat, 1 November 2013

10 LANGKAH MUDAH UNTUK LUPAKAN EX*


Tips ini untuk orang yg bersedia untuk melakukan Perubahan besar dan drastik, Ready? 
1. First sekali, Delete handphone number dia. DELETE SEKARANG! Delete semua nombor dia. 

2. Remove dan block FACEBOOK account dia sekarang!

3. Berhenti melawat blog dia,wall dia, pages dia, depan rumah dia, jalan dia, tempat lepak dia, HENTIKAN SEMUA!

4. Berhenti bertanya tentang dia..ni asal jumpa kawan dia je,“ Eh dia apa khabar? dah ada orang baru ke?” STOP IT!

5. Delete email contacts dia, dan buang semua email-email lalu, ecards, atau cara berhubung dengannya.

6. Stop calling, stop sms, stop contacting dia… no last call, stop everything for your good!

7. Kalau boleh, buang apa-apa saja benda yang boleh mengingatkan dia.

8. Padam lagu-lagu dan movie yang dia suka. Apa saja pemberiannya yang boleh buat korang mengenangkan kisah lalu, jangan bagi balik kat dia, tapi BUANG!

9. Lose everything, every single thing hingga takde cara nak trace balik lagi.

10. Dan yang terakhir sekali adalah MEMAAFKAN DIA. Dari hati korang dengan tulus dan ikhlas, maafkan dia.. biarlah dia pernah menjahati kita, pernah curang dan menghancurkan hati kita, its okay itu antara dia dan Tuhan, yang penting… dengan memaafkan dia, kita sudah terlepas darinya. Selagi kita menyimpan marah dan berdendam selagi itulah kita tidak akan dapat melupakannya :')

Rabu, 23 Oktober 2013

~ KAMU SEMBAHYANG LIMA WAKTU TETAPI ....



Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu hanya ingat pada Allah hanya lima waktu itu saja dan pada masa lainnya kamu lupa padaNya.
Jika sembahyangmu 10 minit , 10 minit itu saja ingatanmu padaNya.Mungkin dalam 10 minit itu pun kamu ingat selain daripadaNya.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu tidak bersyukur padanya… kamu pada dahulunya amat susah. Allah yang memberi rezeki kepadamu, dengan rezeki itu kamu dapat menampung keluargamu, membeli rumah , kereta dan sebagainya… tetapi hatimu masih belum puas, kamu masih tamakkan harta dunia dan masih anggap dirimu serba kekurangan.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu masih menggunakan perkataan yang kesat kepada teman temanmu, menyakiti hati mereka, menghina keturunan dan bangsa mereka seolah olah keturunan dan bangsa kamu saja yang baik baik sedangkan kamu sendiri tidak tahu tempatmu lagi di mahsyar nanti.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu masih sombong dengan ilmu kamu, dengan amal kamu, dengan ibadah kamu, dengan pandainya kamu berdebat dengan mereka yang tidak sehaluan dengan kamu sedangkan kamu belum tahu adakah Allah sendiri redha dengan apa yang ada di sisi kamu itu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu masih menggunakan ilmu hitam untuk menjatuhkan musuhmu ,menggunakan wang ringgit atau pun pangkat mu untuk menjatuhkan manusia yang kamu tidak suka.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu amat bakhil untuk mengeluarkan wangmu untuk zakat dan sedekah kepada fakir miskin kerana takut wangmu akan habis.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu masih menyimpan sifat dengki khianat kepada temanmu yang berjaya dinaikkan pangkat dan gaji kerana mereka berusaha bersungguh sungguh dan kamu hanya bekerja seperti hidup segan, mati tak mahu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu mengabaikan anak isterimu yang kelaparan di rumah kerana kamu rasa kamu raja di dalam rumahtangga dan boleh berbuat sesuka hati kamu.

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
kamu merungut dan mencaci maki bila kamu ditimpa musibah walaupun kamu tahu sesuatu musibah itu datang daripada Allah. Kepada siapakah kamu rasa kamu mencaci itu? Tidakkah kamu fikirkan?

Kamu sembahyang lima waktu tetapi…
Kamu menuntut ilmu semata mata untuk berdebat dengan manusia lain ataupun menduga keilmuan mereka yang tidak berilmu dan tidak sehaluan dengan kamu sedangkan tujuan kita menuntut ilmu adalah supaya kita dapat berbuat amal ibadah dengan khusyuk dan tidak melakukan syirik kepada Allah.

Allah berfirman di dalam Al Quran yang bermaksud ‘Sesungguhnya sembahyang itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar’.

Jika kamu sembahyang 5 waktu tetapi masih melakukan perkara di atas, tidakkah kamu berfikir mungkin amal mu itu tidak diterima?

Dan juga jangan lupa Allah berfirman yang bermaksud ‘Neraka Wail bagi mereka yang sembahyang, yang mereka itu lalai di dalam sembahyang’.

Ini menunjukan betapa beratnya fardu sembahyang kecuali kepada mereka yang beriman dan ikhlas dengan amal ibadahnya.

Jumaat, 16 Ogos 2013

Alahai charger bawak

Alkisah disuatu ptg
Pelakon 1:Arda
Pelakon2:Azhar
Pelakon3:khaty

Lokasi:honda service center

P1:Azhar, aku nak beli charger bawak tu lah mane   nak beli ek.....
P2:Charger bawak....ape bende tuh
P1:Ala charger bawak....yg kwn kau ade jual dulu tu yg rm70 tuh
P2:Oh tu bukan charger bawak lah.....tu power bank lah......
P3:Alahai charger bwk plak ceritenye sekarang.....hahahahha

Mek Arda.Mek Arda.kamu memang pelawak terbaik lah....